Aktuella uppdrag

Åtgärdssamordnare Göta älvs vattenvårdsförbund

Projekttid: 2023 - 2026. Uppdragsgivare: Ensucon/Göta älvs vattenvårdsförbund

Göta älvs vattenvårdsförbund har handlat upp ett samordningsteam för åtgärder som gäller vattenvård mellan Vänern och Göteborg. Christian ingår i Ensucons team som specialist/expert för utförande av åtgärder, som t ex våtmarksanläggning, vattendragsrestaurering och återställningsarbeten. Arbetet omfattar informationsmöten, fältvandringar och seminarier rörande vattenvård tillsammans med enskilda mark- och fiskevattenägare, lokala LRF-föreningar, naturvårdskretsar m fl. De enskilda projekten omfattar tillstånd, ansökningar av ekonomiska medel, projektering, utförande och uppföljning. Christian bidrar med sin långa erfarenhet av vattenvårdsarbeten i Göta älvdalen.

Miljöledare projektering och byggskede, överföringsledning Ale

Projekttid 2022 - 2026. Uppdragsgivare: InfraAction. Entreprenadform: Totalentreprenad 

Ale kommun ersätter sina kommunala reningsverk med en ny överföringsledning från Älvängen till Stora viken för vidare pumpning till Ryaverket. Den nya ledningen anläggs till största delen genom långhålsborrning med lokal anslutning i Älvängen, Nödinge och Nol. Ledningen anläggs mellan järnvägen och Göta älv. För mig som miljöledare i detta projekt stöttar jag beställaren i byggskedet med fokus på strandängsmiljöerna och förorenade massor. Dessutom hanterar jag för beställarens räkning kontakter med myndigheter, tillståndsfrågor, kontrollprogram och byggplatsuppföljning. 

Skötselplan Käringön

Projekttid: nov 2022 - februari 2023. Uppdragsgivare: EnviroPlanning AB/Länsstyrelsen Västra Götalands län

Christian har tillsammans med EnviroPlanning AB och på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götalands län, upprättat en rådgivande skötselplan för Käringön i Orust kommun. För Käringön har bevarandemål fastställts och ön har därefter delats in i skötselområden med skötselåtgärder. Ön har höga natur- och kulturvärden knutna till både den bebyggda och obebyggda delen av ön som behöver bibehållas, utvecklas och förstärkas. Framför allt finns fina naturvärden i hällmarksmosaiken med ljunghedar och hällkar där bland annat en liten population av den hotade strandpaddan finns. Skötselförslagen syftar till att förstärka naturvärden, men även att begränsa invasiva arter och andra till ön införda arter som kan hota naturvärdena.